Aktiver din British Shorthair
Ud over de basale behov og kærlighed, er det også vigtigt at opfylde kattens andre behov.
En British Shorthair kan sagtens være indekat. Du skal dog være opmærksom på, at den har behov for at udforske og blive aktiveret. Selv om en British Shorthair sagtens kan have et fantastisk liv som indekat - har den stadig instinkterne i behold. Den tunge British Shorthair vil i naturen oftest være for tung og langsom til at fange sit bytte. Du kan stimulere dette instinkt ved at lege med den med en drillepind eller andet legetøj. Legemus eller andet legetøj vil også stimulere katten. Fysisk udmattelse er slet ikke nødvendigt. Det er mere det psykiske det handler om. Det handler om daglige udfordringer til en British Shorthair, så de får stillet deres medfødte nysgerrighed.
Et kradsemiljø er også godt for katten. Den vil elske, at bruge det til sovested og legested. Samtidig vil den også kradse sine klør i kradsetræet. Du undgår således, at katten vil kradse klør i møbler mv.
Der findes et væld af muligheder for aktivere din kat. Gå på inspiration på internettet eller ved dyrehandleren. Jeg vil dog advare mod at købe kattelegetøj med snorer på. Nogle katte er kommet meget galt afsted med disse snorer. Så køber du kattelegetøj med snorer eller lignende - så gem det væk, når du ikke har katten under opsyn. en papkasse eller pappose vil også gør lykke. Klip eller skær evt. små huller i papkassen eller papposen.
Pjele af British Shorthair
Pels
Der er ikke store krav til pleje af en British Shorthair pels. Men de fleste British Shorthair elsker at blive børstet. Der er mange forskellige børste. Om sommeren, hvis jeg ikke skal på udstilling inden for den næsmeste tid, bruger jeg en karte. Den fjerner løse hår og fjerner samtidig meget af den underuld en British Shorthair har. Det med at fjerne underuld er ikke en god ide, hvis din kat snart skal på udstilling, da en British Shorthair pes helst skal fremstå som kort og tyk. Derfor bruger jeg en blød børste med naturhår. Din British Shorthair vil elske dig for at blive børstet - og samtidig minimerer det også væsentlig hårtab rundt i huset eller lejligheden.
Det er ikke nødvendigt, at bade og vaske en British Shorthair. Men skal du på udstilling er det vigtigt, at pelsen ser velplejet ud. Nogle gange når jeg skal på udstilling vasker jeg mine katte - andre gange ikke.
Klør
Du skal, hvis ikke kattens klør slides naturligt klippe dem hver 2. måned. Det er vigtigt, at du lære det, inden du går i gang. Spørg ved din dyrlæge eller ved den opdrætter hvor du har købt katten. De vil sikkert kunne vejlede dig. Såfremt din kat løber frit ude er det oftest ikke nødvendigt at klippe klør - men hold altid øje med kattens klør. Jeg vil fraråde, at klippe klør på en fritgående kat, da den måske har brug for at forsvare sig ved fare.
Øjne og øre
Hold øjne rene med en fugtig vatrondel. Du kan også bruge en fugtig vatrondel til kattens ydre øre. Såfremt du skal rense lidt længere inde - kan du forsigtigt bruge en vatpind - her gælder det selvfølgelig om ikke at komme alt for langt ind. Søg evt. vejledning ved opdrætter eller dyrlæge.
Vaccinationer
Når du køber en racekat, skal den være vaccineret mindst 1 gang inden den flytter hjemmefra. Du skal så selv sørge for, at katten vaccineres igen ca. 4 uger efter den første vaccine. Derefter skal den vaccineres 1 gang årlig. Der er dog en Dansk regel om, at man kun behøver at vaccinere hver anden år, når katten har fået de tre basis vacciner. Jeg får mine katte vaccineret én gang årligt.
Ormekur
Du kan få vejledning ved din dyrlæge omkring ormekur. Mine katte får ormekur 1 gang årligt. Men hold øje med kattens afførring og trivsel i øvrigt. Mine killinger har fået ormekur inden de flytter hjemmefra.
Lopper
Pas på med lopper. Min holdning er, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Men spørg din dyrlæge tilråds. Der findes i dag mange forskellige muligheder for at orme- og loppebehandle samtidig. Ved pasning og pleje af kattens pels, kan du tjekke med en loppekam og om din kat har lopper. Du kan ikke konstatere det ved at katten klør sig mere. Da nogle katte ikke umiddelbart lader sig mærke af det til en start. Omvendt kan katten også i perioder godt klø sig mere - uden den har lopper.
Opdragelse
I vores hjem har vi ikke kattene på bordene. Jo på et bord og det er skrivebordet. De kan sagtens lære det men det kræver du er konsekvent. Den bedste måde er at aflede katten hvis du ser den er på vej op på bordet - eller bruge et kort ord som fx et AA evt. et lille klap i hænderene. Så lærer den hurtigt, at det den havde tænkt sig at gøre - ikke går. Jeg "spilder" ikke megen tid på, at opdrage killinger - så er du jo heller ikke forkert opdraget til det nye hjem og mine voksne katte er gode forbilleder.
Kattebakken
Det er vigtigt, at du holder kattebakken ren. Den skal tømmes mindst én gang daglig og rengøres grundigt mindst 1 gang månedligt. Jeg bruger kattegrus af mærker Ekstream Classic. Det er fint sand - hvor jeg kun skal fjerne klumperne. Det har en svag duft af pudder/vanilje. Det er det bedste og mest økonimiske jeg indtil videre har prøvet. Min katte er vant til en lukket kattebakke - dog har jeg fjernet den vippelåge. Men når jeg er på udstilling eller på ferie hvor jeg har dem med, kan de udmærket klare sig med en åben kattebakke.